søndag 14. april 2013

Nye muligheter med bryterstyring av digital lyd

Denne postingen beskriver mer detaljert hvordan man setter opp bryterstyring av digital musikk med Apple-teknologi.

Ved å bruke ipad, Apple Airplay og et musikkanlegg som støtter Airplay kan man få til bryterstyring med følgende musikk-kilder:
  • mp3-filer på en minnepinne
  • dine favorittkanaler fra støyfri nett-radio 
  • dine spillelister/album fra spotify
  • dine favoritt-podcaster fra podcast-appen
  • annen lyd/musikk fra din favoritt-lyd/musikk-app på ipad eller iphone!

Og alt sammen ved å bruke de samme to bryterne. Den ene bryteren gir deg pause, den andre bytter til neste sang eller kanal.

Hvordan fungerer dette?

Vi bruker musikkanlegget Denon CEOL Piccolo. Andre musikkanlegg med Airplay-støtte vil antakelig også fungere, men det har jeg dessverre ikke testet. Det viktige for at bryterstyringen skal fungere er at de to knappene "spill/pause" og "neste/ch+" på fjernkontrollen fungerer sammen med musikk-kildene ovenfor. Dessuten må anlegget støtte Airplay for å kunne brukes sammen med ipad. Denon CEOL Piccolo er ikke spesielt billig - men er man musikkinteressert, og ønsker god lyd så er den verdt pengene. Høyttalere trenger man også. Det finnes en storebror - Denon CEOL - hvor musikk-kildene også kan være FM-radio og CD. Bryterstyringen blir uansett helt lik.



Denon CEOL Piccolo med høyttalere

Du trenger to brytere og to karibokser. Begge deler kan man lånes som tekniske hjelpemidler fra hjelpemiddelsentralen ved behov.

Programmering av kari-boksene

Hver bryter kobles til sin egen kari-boks. Den første kari-boksen programmerer du til å gi pause-signal. Dette gjør du ved å legge inn fjernkontrollens play/pause-signal på både av og på-signalet til kari-boksen. Når dette er gjort stiller du inn kari-boksen i på/av-modus. Dette innebærer at hver gang du trykker på knappen koblet til denne kariboksen, så sendes pause/play-signalet. Dette er akkurat det vi ønsker.

Den andre kari-boksen programmmeres på akkurat samme måte, men med signalet "ch+" i stedet for "play/pause"-signalet. Dette vil gjøre at denne kariboksens bryter vil bytte til neste sang eller neste radiokanal.

Spill mp3-filer fra minnepinne

Først på du få over mp3-filene over på minnepinnen. Musikkfiler kjøpt med iTunes i m4a-format kan brukes uten konvertering. Hvis du har all musikken på CD kan du f.eks. bruke iTunes til å "rippe" musikken til mp3-filer. Det tar 5-10 minutter pr CD og er beskrevet veldig mange steder på nettet - bruk google og søk etter "ripping mp3 itunes". En lenke er her. Selv foretrekker jeg å rippe til 320 kbit/sekund som gir maksimal lydkvalitet på musikken. Ulempen med så høy kvalitet er det gir større mp3-filer og dermed færre CD-er pr. minnepinne. En 32 GB minnepinne koster 199 kroner på Clas Ohlson i april 2013, og den vil ha plass til ca. 240 CD-er i 320 kbit/sekund-kvalitet. Dersom du velger lavere kvalitet kan det gå ut over den skarpeste diskant-lyden i musikken. Unngå iallefall kvaliteter lavere enn 192 kbit/sekund for musikk. For tale som podcast og lydbøker kan du gå mye lavere - f.eks. 96 kbit/sekund. Billige og litt trege usb-pinner fungerer utmerket til avspilling av musikk.

Når du har mp3-filene klare foreslår jeg at du legger dem ut organisert i foldere navngitt etter artist/album/sang. Legg gjerne inn spornummer med to sifre (01, 02 ... osv) som de første tegnene i navnet på sangen, da spilles musikken av i samme rekkefølge som på albumet. ITunes gjør dette automatisk.

Så til avspilling av musikken. Hjelper må først velge USB som musikk-kilde på musikkanlegget. Deretter navigerer hun ned til riktig artist og album med navigeringshjulet. Når dette er gjort vil bryterne fungere som pause og neste-sang-knapp. Det er lurt å stille inn musikk-anlegget i repeter-modus, (repeat). Heldigvis husker musikkanlegget repeteringsmodus selv om musikkanlegget blir slått av. En annen en fin ting er at neste-knappen vil starte neste sang selv om musikken er på pause.

Spotify

Et annet eksempel på oppsett er å bruke bryterne til å styre avspilling av musikk fra Spotify på ipad. Det forutsetter at du har en Spotify-premium-konto til 99 NOK/måned. Du vil da både kunne spille album og spillelister med knappe-oppsettet over. Pass på at ipaden og musikkmaskinen er på samme lokalnett. Få hjelper til å gå inn i spotify-appen og velge spilleliste eller album. Pass på at repeat-funksjonen er satt på i appen. Velg Airplay-høyttaler inne i appen til å være "CEOL Piccolo". Da sendes musikken til musikkanlegget og takket være Airplay vil bryterne fungere akkurat som forventet.

Nettradio

Bruk nettradio-funksjonen til å søke fram aktuelle kanaler og legge dem til blant favoritt-kanalene med Add-knappen på fjernkontrollen. Dette er en engangs-jobb.
Når hjelper velger "Favoritter" som musikk-kilde på musikk-anlegget vil neste-knappen bytte til neste kanal, og pause-knappen fungere akkurat som forventet.

Andre muligheter

Andre musikk-apper kan brukes på samme måte. Trikset er å velge "CEOL Piccolo" som Airplay-høyttalere inne i appen. Eksempler er Musikk-appen for høre musikk, eller Podcast-appen for å lytte til podcaster. En sær ting med Musikk-appen er at neste-knappen bytter til neste sang, men uten å starte den dersom musikkanlegget er i pause-modus. Man må utføre et trykk pause-knappen for å starte musikken. Dette må være en feil i ipad-programvaren (IOS 6), alle andre apper starter musikken i tillegg til å bytte til neste sang.

Denon har også en gratis app som kan brukes som en avansert fjernkontroll.

Kanskje du har andre tips om bryterstyring av digitalisert musikk? Skriv i så fall gjerne en kommentar til denne postingen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar