mandag 28. november 2011

Irritasjonsmomenter ved overgang til Mac

Først litt motivasjon

Overgangen er absolutt verdt det!
Min erfaring med Mac'er bygger på bruk av en høst-2009 modell Macbook pro med 160 GB Intel SSD med først 4GB minne, seinere oppgradert til 8GB.
Macen oppleves som langt mer responsiv og "snappy" enn en bærbar windows/ubuntu-maskin. Når du er blitt vant til å bruke en macbook pro, er det ubehagelig å jobbe med stasjoner/bærbar windows-maskin igjen... nettopp pga de mange, korte og irriterende pausene.

Har du råd til SSD - installer det - men gjør det gjerne selv - Apple tar altfor mye betalt for SSD-versjonen. Fordelen er: enda raskere maskin, og ikke minst: HELT LYDLØS!!! Det som kan bråke er vifta dersom du kjører veldig tunge programmer. Men selv da bråker den mindre enn mange windows-bærbare i "normal drift". Tunge programmer kan f.eks. være ripping av filmer med Handbrake, eller installasjon av MacPorts-verktøy - her kjøres hele verktøykjeden fra kompilering av kildekode til installsjon for hver eneste pakke.

Det er fantastisk for en programmerer å ha tilgang til ordentlig unix kommandolinje - og fra f.eks. MacPorts tilgang til de aller fleste linux-verktøy. På Windows må du bruke Cygwin til dette, noe som betyr et ekstra lag oppå operativsystemet, med en del gotchas og quirks som du slipper på Mac'en.

Alt bare funker (stort sett), og fungerer på forutsigbar måte. Apple har som strategi å gi deg en konsistent og optimal brukeropplevelse. Deres fulle kontroll på hardware og software gjør dette atskillig lettere enn i Windows-verdenen. Men, ja, dette koster jo litt ekstra.

Installasjon og deinstallasjon av bruker-nivå-programmer er smertefritt. Intet dill med registry og rester som henger igjen som deler av operativsystemet - operativsystem og applikasjons-programmer er separate ting. Dette gir stabilitet over tid, og mindre krasj. Tips: installer AppCleaner (gratis) så blir det enda enklere å fjerne programmer (og deres tilhørende property-filer).
Alle viktige applikasjoner er tilgengelige på Mac, og mange fungerer bedre på Mac også. Photoshop og Lightroom er eksempler.

Verdens mest ergonomiske tastatur - og bakgrunnsbelyst. Det siste gjør at du kan sitte i et mørk foredragssal og notere på laptopen om du vil. Tastaturet er i tillegg veldig enkelt å holde rent - alle tastene trykkes "ned" og kommer i flukt med underliggende tastaturplate. Dermed kan HELE tastaturet renses enkelt ved å bruke en tørr klut og trykke ned tastene underveis.

Magsafe kontakt for strøm. Gir mindre risk for å ødelegge maskinen fordi du kommer borti strømkontakten sidelengs og dermed ødelegger hovedkortet - slik det kan skje på en vanlig windows-maskin. På bærbar mac så løsner bare magnet-kontakten. Genial detalj.

Så til problemene

Dette er de viktigste tingene du må være forberedt på å takle ved overgang fra Windows-verdenen:

Filsystemet er ikke lenger NTFS, men HFS. NTFS støttes kun i lese-modus. Ønsker du å skrive til en NTFS-formatert USB-disk f.eks. må du kjøpe en egen driver. Jeg bruker Paragon Software sin ntfs-driver til USD 20. Gratis-løsninger som f.eks osx-fuse kan også gjøre nytten.

Tastaturet - Dette er den største bøygen for meg. Mac'en har en egen tastaturlayout. Noen spesialtegn har en litt uventet plassering. Dette er spesielt ille for programmerere som typisk skriver mye spesialtegn som parenteser og slikt. En god nyhet er at @-tegnet har en egen tast. Du må rett og slett være forberedt på å lære deg enda en tastaturlayout - gjør du ikke det blir det mye "gråt og tænders gnissel". En del taster funker ikke som på vanlige pc'er. Man må bruke spesielle mac-kombinasjoner for en del taster som er vanlige på pc-tastaturet. Eksempler:

Delete Fn+Backspace
Home   Cmd+venstrepil
End    Cmd+høyrepil
Ins    [finnes ikke på macbook-tastaturet]
\      Alt+Shift+7
|      Alt+7
[      Alt+8
]      Alt+9
{      Shift+Alt+8
}      Shift+Alt+9

Det er ellers noen gullkorn på apples sider om hurtigtaster.
Og hvis du bruker Virtualbox/VMWare for å kjøre en virtuell Windows-maskin så funker heller ikke dette. Men da funker:

Delete Fn+Backspace - som før!
Home ???
End  ???
\    Ctrl+Shift+alt+7
|    Ctrl+alt+7
[    Ctrl+alt+8
]    Ctrl+alt+9
{    Ctrl+Shift+alt+8
}    Ctrl+Shift+alt+9

MEN dette forutsetter at du installerer mac tastatur-driver i windows guest-systemet Men dette var en digresjon - tilbake til den virkelige verden:

Programmer og vinduer oppfører seg ikke som man er vant til fra Windows. Programmer kjører selv om de ikke har åpne vinduer. Å lukke et vindu er ikke det samme som å avslutte programmet.
Dette henger også sammen med at hovedmenylinje for aktivt program ikke henger på vinduet - men øverst som en slags "statuslinje". Dette kan forvirre mange ... hvor ble det av alle menyvalgene.

Alt-TAB bytter mellom programmer - men et kjørende program kan ha flere vinduer. For å bytte mellom vinduene til et program (Finder, f.eks.) benyttes Shift+Cmd+´ (aksent-tast til høyre for pluss-tasten). Dette er en smule irriterende til du blir vant til det.

Finder - OS X sitt svar på Windows Explorer - oppfører seg skummelt ved kopiering av katalogtrær. Ikke gjør det. Eksisterer en katalog nede i treet fra før må du bekrefte overskrivelse - på katalognivå ... du mister alle gamle filer i denne katalogen og underkataloger.

Finder kan heller ikke lukkes - og menyen til Finder vises av og til når du tror du har et annet aktivt program. Men det har du ikke...
Tasten Option heter også Alt. Innmari fint.

Nyere macbooks har skjermtilkobling kun med mini displayport eller thunderbolt. Du trenger adapter for vga, dvi eller hdmi dersom skjermen din ikke har Display-port-inngang.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar