lørdag 21. januar 2012

Lag dine egne ebøker på iPad

Noen har endelig laget en app for å lage flotte ebøker direkte på iPaden. Ebøkene produseres i epub-format som er det mest brukte åpne formatet for ebøker. Du kan sende ferdige ebøker til andre i eboklesere eller ipader i epost, eller være ambisiøs og legge dem ut på iTunes så de blir tilgjengelige i iBooks f.eks.



Appen heter Book Creator for iPad og koster akkurat nå 28 NOK i App Store.  Den har fått god omtale av fagpressen, og har mange begeistrede brukere.

Den er helt suveren til å lage enkle små bøker med bilder og tekst og lyd, og du kan jo enkelt lage slikt som:
  • bildebøker for barn
  • fotobøker
  • kunstbøker
  • manualer
  • kokebøker

Og ikke minst - appen er så enkel å bruke at femåringen din kan lage sine egne bøker selv. Se videoen på hjemmesiden som viser hvor enkel den er å bruke. 

Utviklerne jobber med å lage en versjon som kan konvertere direkte til PDF, noe som vil gjøre at ebøkene blir lettere å håndtere på datamaskiner med tastaturer, og ikke minst å skrive ut.

Selve epub-formatet tillater også video-innhold, så det kanskje kommer en versjon hvor du kan legge inn små videosnutter også. - jeg har ikke fått svar fra utviklerne ennå om det inngår i planene deres. Utviklerne sier at de først vil levere PDF-støtte i neste versjon, deretter kommer støtte for video i en seinere versjon i 2012.

Merk at appen kun lager ebøker med fast layout (som i PDF-dokumenter) - ikke slike hvor teksten skal flyte og leseren kan bestemme skriftstørrelse osv. Men noen ganger er dette akkurat hva man vil ha. :-)

Dette med fast layout i epub-formatet er en utvidelse som Apple har gjort, derfor funker de produserte epub-bøkene kun i iBooks på ipad/iphone/ipod. Det kan jo være greit å vite før man satser på en karriere som ebokforfatter med dette verktøyet. Se her for flere tekniske detaljer om formatet.